Agricultorii raionului Ungheni în vizită pe câmpurile experimentale a Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”

   Pe 4 iunie, 2021 producătorii agricoli din raionul Ungheni au fost în vizită pe câmpurile experimentale a Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”.

   Scopul vizitei a fost familiarizarea cu ultimele realizări științifice în domeniul ameliorării culturilor cerealiere de toamnă (grâu și orz de toamnă) și mazărea pentru boabe.

   Celelalte culturi sunt doar în perioada incipientă de vegetație. Concomitent producătorii agricoli au avut posibilitatea de a vizita experiențele de câmp de lungă durată pe asolamente și culturi permanente, pe diferite sisteme de fertilizare, lucrare și irigare a solului în asolament, unde s-au convins despre posibilitatea reală de reducere a cheltuielilor de producere la respectara întregului sistem de agricultură.

   De rând cu soiurile de selecție locală în testare pe loturile experimentale a ICCC „Selecția” se află soiuri de origine din România, Ukraina, Rusia, dar și din diferite țări Europene. Testările pe parcursul ultimilor ani au demonstrat că soiurile autohtone nu cedează după potențialul de producere celor străine, iar în anii nefavorabili, analogic celui din 2020, au avantaje considerabile față de cele străine.

   Acest lucru a fost apreciat și de partenerii noștri străini.

   Institutul „Selecția” participă într-un proiect bilateral cu Universitatea Tehnică din Munchen, Bavaria, Germania, care prevede testarea soiurilor de diferită origine. Interesul nemților constă în folosirea materialului genetic din regiunea noastră, deoarece secetele pe care le avem noi acum se așteaptă în Germania peste 50 ani.

   Vizitele pe câmpurile experimentale sunt benefice atât pentru producătorii agricoli cât și pentru lucrătorii științifici, deoarece permit de a cunoaște mai bine problemele din ambele părți. Ele permit restabilirea sistemului de producere a semințelor de calitate bilogică înaltă de proveniență autohtonă, ceea ce va permite asigurarea securității alimentare în special în anii nefavorabili după condițiile climaterice și în anii pandemici.