Secretul obținerii unor recolte bogate, dezvăluit în cadrul unei emisiuni tv

   În timp ce unii își calculeaza pierderile cauzate de secetă, alții caută căi de minimalizare a lor în viitor. Astfel, un reporter NordNews relatează în cadrul unei emisiuni realizate recent de acest portal că savanții de la Institutului de Cercetare pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți au reușit să obțină un soi de grâu rezistent la secetă și arșiță - „Meleag”. 

   În condițiile în care producătorii agricoli din nordul țării obțin o recoltă de 2,5-3,5 tone/ha, pe loturile experimentale ce dispun de irigare ale Institutului „Selecția” productivitatea pe timp de secetă a atins chiar și nouă tone/ha. 

   Solicitat să dezvăluie secretul obținerii acestor rezultate, doctorul habilitat, profesorul cercetător Boris Boincean, directorul ICCC „Selecția”, a remarcat că atât la grâu, cât și la alte culturi, acolo unde sunt respectate tehnologiile de cultivare, roada este mai mare.

   La bază stau arhicunoscutele legi ale agronomiei: rotația culturilor rămâne primordială, ca și întoarcerea în sol a substanțelor extrase în procesul producerii agricole, iar în acest sens fără gunoiul de grajd este imposibil să faci agricultură temeinică, durabilă, a subliniat Boris Boincean. 

   Din păcate însă, după privatizarea patrimoniului public, sectorul zootehnic s-a contractat puternic, în timp ce culturile cu rol de sporire a fertilității solului au fost înlocuite de porumb și floarea-soarelui, ceea ce a avut ca impact scăderea recoltelor de grâu bunăoară. 

   Mai multe detalii afați din emisiune (link).

https://youtu.be/EkPMW7itk_0

Adaugă comentariu nou

HTML limitat

  • Taguri HTML permise <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.