ICCC „Selecția” produce cu succes semințe de sfeclă prin metoda directă

   ICCC „Selecția” produce în prezent semințe de sfeclă pentru zahăr și furaj prin metoda directă, care presupune însămânțarea din toamnă și iernarea plantulelor în câmp.

   Prin această metodă pot fi obținute până la 2,3 t/ha de semințe de o calitate biologică înaltă cu cheltuieli de 3-4 ori mai mici decât în cazul celei indirecte.

   Folosirea metodei directe devine tot mai eficientă pe fondul schimbărilor climatice care au loc în ultimii ani și generează ierni mai blânde, ce oferă condiții favorabile pentru iernarea plantelor în câmp.

   În acest caz, semănatul se face în sol pregătit din timp, la o adâncime de 3-4 cm, iar termenul optim e 25 august-5 septembrie. Norma de însămânțare este mai mare comparativ cu cea utilizată la cultivarea sfeclei în scopuri industriale, cu păstrarea aceleiași distanțe, de 45 cm între rânduri. 

   După răsărire, plantele se îngrijesc prin udare și fertilizare, pentru a le asigura o creștere sănătoasă și viguroasă. Primăvara devreme se efectuează lucrări mecanice de îngrijire.

   Recoltarea semințelor se face mecanizat în ultima decadă a lunii iulie–prima decadă a lui august.

   În prezent, ICCC „Selecția” dispune de 2,85 ha de semănătură de sfeclă pentru zahăr de soiul „Victoria” și de 1,2 ha de sfeclă furajeră „Ciugur”. Caracteristicile detaliate ale celor două soiuri pot fi găsite pe site-ul www.selectia.md la compartimentul „Culturi”.

 

Pentru detalii, contactaţi:

Boris BOINCEAN,

directorul ICCC „Selecţia”

Tel.: 069889054

bboincean@gmail.com

Adaugă comentariu nou

HTML limitat

  • Taguri HTML permise <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.