Donație sub formă de echipament modern pentru determinarea umidității solului

   Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” a primit recent o donație sub formă de echipament pentru determinarea umidității solului din partea Catedrei de agricultură organică și agronomie a Universității Tehnice din München, Germania.

   Donația a fost oferită în cadrul unui acord de colaborare semnat în 2017 de ICCC „Selecția” cu universitatea din Germania, în scopul studierii și creșterii capacității de adaptare la schimbările climatice a soiurilor de grâu de toamnă de origine autohtonă și de import.

   Echipamentul a fost instalat pe loturile experimentale pentru testarea diferitor soiuri și hibrizi de grâu de toamnă și va servi la monitorizarea permanentă a umidității solului și calcularea eficienței folosirii apei din sol de către plante în diferite faze de creștere și dezvoltare.

   Acest aparataj este destinat cercetărilor și permite măsurarea umidității pe fiecare strat de sol în parte până la adâncimea de 100 cm. Avantajul noului utilaj constă în posibilitatea de a realiza evaluări frecvente la costuri minime de timp și resurse și de a evita deteriorarea parcelei experimentale.

   Măsurările efectuate în baza noului echipament au demarat în această săptămână și vor fi efectuate pe aproximativ 10 loturi experimentale din preajma municipiului Bălți ale ICCC „Selecția”.

   Rezultatele cercetărilor realizate în comun au fost expuse în publicații științifice și se referă inclusiv la o teză de doctor elaborată și susținută în Germania.

 

Pentru detalii, contactaţi:

Boris BOINCEAN,

directorul interimar al ICCC „Selecţia”

Tel.: 069889054

bboincean@gmail.com

Adaugă comentariu nou

HTML limitat

  • Taguri HTML permise <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.