Lansare a paginii web a Institutului „Selecţia” din Bălţi

 

  Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” anunţă despre lansarea unui site web propriu – www.selectia.md. Structura, design-ul şi instrucţiunile pentru administrarea paginii au fost elaborate de expertul american Jasha Levenson pe bază de voluntariat în cadrul Programului Farmer-to-Farmer, implementat de CNFA Moldova cu sprijinul financiar al USAID.

  Pe pagina de start sunt inserate o serie de articole de actualitate, soiuri de culturi agricole şi publicaţii recomandate pentru a asimila cele mai moderne tehnologii şi a obţine productivitate maximă.

  La rubrica „Informaţii generale” institutul constată selectarea pe parcursul celor 70 de ani de activitate a 332 de soiuri şi hibrizi, dintre care 148 au fost omologate, dar şi faptul că  în prezent acţiunile de cercetare sunt desfăşurate de 40 de colaboratori ştiinţifici, in­clusiv doi doctori habilitaţi şi 12 doctori în ştiinţe.

  Totodată, la rubrica „Culturi” pot fi găsite soiurile şi hibrizii omologaţi de institut, rezistenţi la boli, dăunători sau secetă şi cu indici înalţi de productivitate, precum şi informaţii despre eventuala disponibilitate în stoc a semințelor pentru cei interesaţi de achiziţionarea lor.

  Rubrica „Publicaţii” include apariţii editoriale, elaborate de colaboratorii institutului privind tehnologiile de producere, soiuri sau hibrizi, disponibile pe site în versiune electronică pentru toţi doritorii.

  Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” a fost creat pe 1 ianuarie 1944 şi în prezent se concentrează asupra dezvoltării a noi soiuri de culturi de câmp, inclusiv hibrizi, rezistenți la principalele boli și dăunători, toleranți la schimbările de mediu nefavorabile și cu indici înalţi de productivitate şi calitate.

  Alte activităţi ale institutului sunt producerea semințelor de calitate biologică înaltă, elaborarea unor tehnologii de cultivare care să asigure economisirea resurselor, precum şi a noi sisteme agricole durabile, inclusiv ecologice, care să permită îmbunătățirea fertilității solului și obţinerea unor produse ecologice de calitate înaltă.

 

Pentru detalii:

Boris BOINCEAN, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”

Tel.: 069889054

bboincean@gmail.com