Profesori universitari din Maroc și Sudan, în vizită la Institutul „Selecţia” din Bălţi

  Un grup din 18 profesori universitari din Maroc și Sudan, aflaţi într-o vizită în Republica Moldova, au efectuat miercuri, 13 octombrie, o excursie pe câmpurile Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți.

  Oaspeţii s-au familiarizat cu tehnologiile privind dezvoltarea unor noi soiuri de culturi de câmp, producerea semințelor, practicile ecologice, noile sisteme de agricultură durabilă etc.

  Profesorii universitari din Maroc și Sudan s-au aflat în Republica Moldova în perioada 11-17 octombrie 2021.

  Agenda aflării în ţara noastră a profesorilor din Maroc și Sudan a inclus vizite la IDIS „Viitorul”, Universitatea Agrară de Stat, locuri istorice din municipiul Chișinău, o prisacă din Lalova, Rezina, precum şi la o livadă performantă de la Soroca, la Cetatea Sorocii și Fabrica de conserve „Alfa Nistru”. Programul vizitei a mai cuprins vizitarea fermei de bovine din satul Unțești şi a Zonei Economice Libere Ungheni, a grupurilor de acțiune locală, a Rezervației științifice „Plaiul Fagului”, a Complexului muzeal Orheiul Vechi.

  Oaspeţii au participat la „Traseul învățării” pentru a afla cele mai bune practici legate de agricultură, abilitarea femeilor în afaceri, tineret și managementul cunoașterii din Republica Moldova.

  Traseele de învățare au fost introduse ca metodă-cheie de gestionare a cunoștințelor și învățare şi serveşte ca mijloc de schimb de cunoștințe între diferiți participanți și țări. IDIS Viitorul a utilizat metodologia Traseului de Învățare a Corporației Procasur (PROCASUR) care a fost recunoscută, reprodusă, extinsă și instituționalizată de-a lungul anilor.

  Activitatea a făcut parte din proiectul „Consolidarea managementului cunoașterii pentru o mai mare eficacitate a dezvoltării în Orientul Apropiat, Africa de Nord, Asia Centrală și Europa (SKiM)”, implementat de către Centrul Internațional de Cercetări Agricole în Zonele Uscate (ICARDA) și finanțat de către Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD).

  În cadrul proiectului colaborează diverși parteneri internaționali, precum CIHEAM-Bari, PROCASUR, Virginia Tech, (NARS), guverne și servicii de extensie agricolă din Moldova, Maroc și Sudan.

  Din Republica Moldova în cadrul proiectului participă Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD), Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM), Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți.

 

Sursa – agrobiznes.md

https://www.facebook.com/watch/?v=864488700922299

Sursa Video - Compania Teleradio Moldova